У курячому м’ясі фахівці виявили сальмонеллу, у сирах – бактерії лістеріозу, а у лаймах із Бразилії – диметоат.
Про це повідомили у прес-службі Державної служби України з безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Так, відомо, що у сирах із Франції (сорт – “Гаперон”) з пастеризованого молока (виробник: SOCIETE LAITIERE DE VICHY, France; експортер: Thomas Export SA, France), які були доставлені до Києва, виявили дуже небезпечну бактерію – Listeria monocytogenes – збудника тяжкого інфекційного захворювання на лістеріоз. Симптоми хвороби включають діарею, підвищену температуру, головний біль і м’язові спазми.
Особливо небезпечна хвороба для людей з ослабленим імунітетом та вагітних. Клінічні прояви лістеріозу – менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, викидень, перинатальні інфекції та гастроентерит, – повідомили у відомстві.
Крім цього в столицю були завезені небезпечні лайми, в яких виявилася речовина диметоат (експортер: Brasfresh Importacao E Exportacao LTDA, оптовик: Anaco Greeve International, Netherlands).
Варто розуміти, що диметоат є отрутою, яка застосовується для захисту рослин від комах. Він шкідливий для здоров’я при вдиханні та ковтанні. Після його вживання в людини може розвинутись асфіксія.
Також у польській курятині від виробника Drobiowo.Pl Mariola Krysiak, яка потрапила до Черкас, була виявлена сальмонела.
Сальмонельоз – це небезпечне інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням органів шлунково-кишкового тракту. Заразитися цією недугою може людина будь-якого віку, проте найважче сальмонельоз протікає у дітей – для них це захворювання може стати летальним.