У Деснянському районі три дитини захворіли на кишкову інфекцію: підозрюють неякісне харчування у садку

Під час обстеження виявили сальмонелу. Колаж: Наталія Слінкіна

Наразі всі хворі перебувають на лікуванні в медичних закладах міста Києва.

Учора, 4 серпня, до ДУ «Київський міський центр контролю і профілактики хвороб » надійшли 3 екстрених повідомлень про захворювання гострою кишковою інфекцією у дітей, які мешкають та відвідують дошкільний навчальний заклад у Деснянському районі столиці.

За попередньою інформацією всі випадки захворювання, ймовірно, пов’язані з неякісним харчуванням дітей у закладі.

Наразі всі хворі перебувають на лікуванні в медичних закладах міста Києва. За результатами проведених лікарями та фахівцями Центру необхідних бактеріологічних обстежень на кишкову групу інфекцій, було виділено Salmonella typhimurium.

ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» проінформувала ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання. Розпочато епідеміологічне розслідування.

Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції — тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60° С вони гинуть за 1 годину, при 80° С — за кілька хвилин.

У разі появи симптомів гострої кишкової інфекції зверніться до свого лікаря.

Літні харчові отруєння можна попередити. Для цього необхідно дотримуватися правил зберігання та вживання продуктів.

Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *