У зв’язку з тим, що мільйони українців зараз мають проблеми з електропостачанням, і всі в будинках мають холодильники, необхідно знати, як зберігати їжу в умовах постійних відключень світла. МОЗ України випустило спеціальні рекомендації з цього приводу.
У Міністерстві охорони здоров’я України повідомили таку інформацію. Температура в холодильнику повинна бути не вищою за +4 градуси, а в морозилці – не вищою за -4 градуси.
Якщо світла в будинку немає 4 години або менше, то ніяких дій не слід робити, цей час холодильник буде ефективно зберігати холод. Якщо електрика відсутня більше 4 годин – слід помістити в нього контейнери із замороженою водою, цей спосіб допоможе зберегти холод усередині холодильника.
Морозильна камера тримає холод до 48 годин, якщо заповнена, і 24 години, якщо вона наполовину порожня. Перевищення цих термінів може призвести до псування продуктів.
У МОЗ не радять куштувати їжу на смак, щоб визначити, зіпсована вона чи ні. За будь-яких сумнівів краще їжу викинути.
Якщо використовувати холодильник через постійні відключення важко, то варто вдатися до альтернативних способів зберігання продуктів – в термосумці, в льоху (підвалі). Якщо за вікном – мороз, не варто забувати, що балкон у такому разі стає природною морозильною камерою.
Нагадаємо також, що Vgorode публікував поради від МОЗ, що робити у разі ядерної аварії.