Чи готовий український бізнес до роботи на ринку ЄС – опитування

Чи готовий український бізнес до роботи на ринку ЄС - опитування

Фото: Freepik

Українські компанії у переважній більшості готові до умов роботи на ринку Європейського Союзу і позитивно оцінюють влив євроінтеграційного руху на свою діяльність. 

Про це свідчать результати опитування серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Вплив євроінтеграційного руху

Зазначається, що 31% компаній вважають, що вони повністю готові до ведення діяльності в ЄС, 38% – здебільшого готові, 26% – частково готові.

Тільки 5% наразі здебільшого не готові працювати за європейськими правилами та стандартами.  

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Фото 2 — Чи готовий український бізнес до роботи на ринку ЄС - опитування

Також  44% учасників опитування високо оцінили рівень обізнаності в їхній компанії з правилами та вимогами ЄС. У 35% компаній рівень обізнаності є середнім, у 11% – нижчий за середній та ще у 11% – початковий.  

Згідно даних опитування, 71% компаній позитивно оцінюють вплив євроінтеграційного руху України на їх бізнес, тоді як 21% не відчувають жодного впливу, а 8% оцінюють цей вплив як негативний. 

Скільки років знадобиться Україні для вступу в ЄС

В ЄБА також зауважують, що 52% компаній  вважають, що прогрес України у виконанні євроінтеграційних зобов’язань є задовільним, а 5% – суттєвим. При цьому інші 42% оцінюють євроінтеграційні зусилля України як несуттєві, а 2% взагалі вважають, що будь-який прогрес відсутній.  

Найбільший прогрес учасники опитування бачать в сфері цифрової трансформації та медіа, транспортній політиці, сільському господарстві та розвитку сільських територій. А найменше досягнень Україна демонструє у напрямку судової влади та фундаментальних прав; правосуддя, свободи та безпеки.  

На думку бізнесу, більш швидкому виконанню Україною євроінтеграційних зобов’язань перешкоджає низька інституційна спроможність, в тому числі брак ресурсів та професійних кадрів, недостатня експертиза у органів державної влади, громадськості та бізнесу та відсутність політичної волі.  

Натомість 39% учасників опитування вважають, що Україні знадобиться від 5 до 10 років, щоб стати повноправним членом ЄС. Ще 30% вважають, що вступити в ЄС країна зможе впродовж наступних 5 років, а 26% припускають, що на це знадобиться більше 10 років.  

Додамо, бізнес у вересні продовжив пом’якшувати оцінки ділової активності. Поліпшенню очікувань підприємств сприяли пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, стабільна робота морського коридору та зростання залізничних перевезень.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *