Що готувати на Святвечір 2024: ідеї 12 страв

День перед Різдвом та остання дата Різдвяного посту у віруючих зветься Світвечір. Цієї дати віруючі готуються до святкування Різдва і тілесно очищаються за допомогою овочевих страв. За традицією на Святвечір готують 12 пісних страв, серед яких обов’язково мають бути кутя та узвар. У цей день заборонено м’ясо, яйця та молочні продукти, але можна їсти рибу.

Скільки пісних страв на Святвечір має бути на столі, багатьом відомо. Але чому Різдвяні страви повинні бути пісні, знають не всі. Звідки все це прийшло? Виявляється, ще з найдавніших часів. Стародавні слов’яни приносили безкровну жертву, молилися і нічого не їли до першої зірки.

Vgorode зібрав рецепти 12 пісних страв на Святвечір, які легко готуються.

Насамперед на столі мають бути кутя та узвар.

Узвар із сухофруктів

  • Вода – 2 л.
  • Апельсин – 2 шт.
  • Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки) – 150-200 г.
  • Сушені яблука – 100 г.
  • Мед за смаком.

Сухофрукти ретельно вимийте та замочіть на півгодини у теплій воді. Апельсини крупно наріжте разом із шкіркою і змішайте із сухофруктами. Залийте суміш 2 літрами води та залиште на ніч.

Вранці дістаньте із води сухофрукти, а апельсин залиште. Поставте воду з апельсином на вогонь, доведіть до кипіння та вимкніть вогонь. Додайте у узвар сухофрукти, а з апельсинів відіжміть сік у напій і викиньте. Укутайте кришкою каструлю і залиште до повного остигання. Для солодкості в узвар можна додати мед.

Кутя з пшениці

  • Пшениця – 200 г.
  • Вода – 3 стакана.
  • Сіль – щіпка.
  • Олія – 1 ст. л.
  • Мак – 125 гр.
  • Родзинки – 100-125 гр.
  • Обсмажені волоські горіхи – 2 ст. л.
  • Узвар з медом – 500 г.

Пшеницю промийте, залийте водою, додайте щіпку солі та ложку олії, зваріть до готовності. Звичайна пшениця вариться 2 години, шліфована – 20 хвилин. Макові зерна замочіть на 1 годину в окропі, потім відкиньте на друшляк і перебийте блендером, або подрібніть у ступці. Пшеницю перекладіть у миску та остудіть. Додайте до каші мак, родзинки, подрібнені горіхи та сухофрукти із узвару. Залийте кутю узваром із медом і перемішайте.

Вареники з картоплею пісні

  • Вода – 200 мл.
  • Сіль.
  • Борошно – 600 г.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Картопля – 8 шт.
  • Олія – 3 ст. л.

У велику миску просійте борошно і додайте сіль, зробіть поглиблення і поступово вливайте воду, замішуючи руками щільне тісто. Викладіть тісто в миску, накрийте плівкою та залиште на 40 хвилин. Картоплю відваріть до готовності, а цибулю дрібно наріжте і обсмажуйте на гарячій сковороді з олією 3-5 хвилин. Зробіть картопляне пюре і додайте в нього смажену цибулю.

Від тіста відщипніть приблизно однакові кульки, тонко розкотіть і викладіть по ложці начинки. Щільно защипніть вареники і варіть по 4 хвилини в киплячій підсоленій воді.

Запечена скумбрія

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль, приправа для риби – за смаком.

Рибу вимийте і випатрайте. Зверху і зсередини натріть спеціями для риби і залиште маринуватися на 30 хвилин. Зробіть у рибі глибокі надрізи з боку черева. Вставте в надрізи кружальця цибулі та півкільця лимона. Зверху змастіть майонезом скумбрію. Запікайте 20-30 хвилин при 200 градусах.

Мариновані гриби

  • Печериці – 1 кг. 
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. 
  • Оцет – 70 мл. 
  • Цукор – 2 ст. л. 
  • Сіль – 1 ст. л. 
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець духмяний горошком.

Гриби помити і очистити від бруду. У каструлю налити 1 л води, додати кілька горошин запашного перцю і листочків лаврового листа, сіль, цукор. Довести до кипіння і кинути гриби, варити 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин. На дно банки стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом. Залишити гриби на добу і подавати до столу.

Рагу з овочів

  • Кабачки – 1 штука.
  • Ріпчаста цибуля – 1 штука.
  • Помідори – 3 штуки.
  • Морква – 1 штука.
  • Зелений перець – 1 штука.
  • Картопля – 4 штуки.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – 10 г.
  • Мелений чорний перець – 5 г.
  • Рослинна олія.

Цибулю дрібно наріжте, а моркву натріть на тертці. Обсмажуйте овочі на сковороді з олією 3-5 хвилин. До засмаження додайте крупно нарізані картоплю, кабачки та перець. Обсмажуйте всі 15 хвилин, постійно помішуючи.

У рагу додайте нарізані помідори та пропущений через прес часник. Посоліть і поперчіть. Накрийте кришкою та тушкуйте на невеликому вогні 30 хвилин. При подачі посипте страву зеленню.

Заливна риба

  • Філе риби – 1 кг.
  • Рибний бульйон – 1.5 л.
  • Желатин – 45 г.
  • Морква – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Сіль, перець мелений.

Рибне філе наріжте середніми шматочками, посоліть і поперчіть, залиште на 10 хвилин. Викладіть у форму для запікання, накрийте фольгою і поставте на 1 годину у розігріту до 100 градусів духовку. Повністю остудіть. Окремо відваріть до готовності моркву і наріжте кружальцями.

Желатин залийте склянкою рибного бульйону, залиште на 20 хвилин. Решту бульйону доведіть до кипіння, зніміть з вогню і втрутите желатин. Остудіть до кімнатної температури.

У форму для заливного влийте на дно трохи бульйону з желатином і залиште застигати в холодильнику. Коли желе застигне, викладіть у форми шматочки риби, півкільця лимона, кружечки вареної моркви та зелень. Залийте рештою бульйону і залиште в холодильнику мінімум на 4 години.

Тушкована капуста

  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Білокачанна капуста – половина.
  • Оцет – 0.5 столової ложки.
  • Цукор – 0.5 столової ложки.
  • Пшеничне борошно – 1 ч. л.
  • Томатне пюре – 1 ст. л.
  • Вода – 0.5 ст.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.

Очищену капусту нашаткувати і покласти в каструлю, додати масло і воду, накрити кришкою і тушкувати 20 хв. Додати цибулю до капусти. Потім покласти в сковороду томатне пюре, оцет, цукор, приправити на смак і продовжувати тушкувати. Коли капуста буде готова (приблизно 30 хвилин), додати обсмажене в маслі борошно, перемішати і прокип’ятити.

Салат з буряком і апельсинами

  • Невеликий буряк – 3 шт.
  • Апельсин – 3 шт.
  • Суміш з руколи, мангольда і салату корн – 27 г.
  • Горіхи кеш’ю – 50 г.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Червоний винний оцет – 1 ст. л.

Буряк помити, варити до готовності (приблизно 50 хвилин). Остудити, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Апельсин розділити на часточки, видалити плівку і білі смужки. Салатне листя ретельно промити під струменем холодної води і обсушити паперовим рушником. Кеш’ю обсмажити на сухій сковороді. З’єднати салатні листя з горіхами, буряком і часточками апельсина, все перемішати. Оливкову олію змішати з невеликою кількістю червоного винного оцту. Скропити салат заправкою, посолити і поперчити на смак.

Борщ пісний

  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Болгарський перець – 0,5 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Капуста – 700 г.
  • Рослинна олія – 3 ст. л.
  • Вода – 3 л.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Часник – 2 зубчики.

Натріть буряк і моркву на крупній тертці або поріжте соломкою. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Поставити воду в каструлі на вогонь, покласти в неї картоплю.  Порубати цибулю і перець дрібними шматочками. Тонко наріжте капусту. У сковороді обсмажити на рослинній олії цибулю з морквою. Додайте буряк, смажте кілька хвилин і покладіть в сковорідку перець, томатну пасту, кілька ложок води з картоплі, тушкуйте 15 хвилин. Викладіть в каструлю капусту, доведіть до кипіння і проваріть овочі ще 5-7 хвилин. Додайте в зажарку сіль, лимонний сік, цукор і подрібнений часник та перемішайте. Викладіть вміст сковороди в каструлю, перемішайте і тушкуйте під кришкою ще 15 хвилин на дуже слабкому вогні. В кінці приправте борщ сіллю і перцем.

Пісний пиріг з яблуками

  • Яблука – 4 шт.
  • Сік яблучний – 150 г.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Борошно – 150 г.
  • Цукор – 100 г.
  • Рослинна олія – 50 г.
  • Кориця, ваніль, мускатний горіх за смаком.

З’єднати всі сипучі інгредієнти і прянощі. Сік з’єднати з олією і додати до сухих інгредієнтів. Перемішати рідке тісто. Яблука нарізати часточками і видалити насіння. Додати яблука в тісто, перемішати і залишити на 10 хвилин. Форму для випічки змастити, вилити тісто, запікати в розігрітій до 190 градусів духовці близько 30 хвилин. Поки пиріг випікається, окремо з’єднати 1 ст.л. цукру і 100 г рослинної олії. Вилийте отриманий сироп на гарячий пиріг і відправте знову в духовку на 10-15 хвилин до золотистого тіста і хрусткої скоринки.

Пісні медові кекси

  • Вода – 250 мл.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 0.5 ст. 
  • Рослинна олія – 0.5 ст.
  • Пшеничне борошно – 2 ст.
  • Сіль щіпка.
  • Сода – 1,5 ч. л.
  • Родзинки за смаком.
  • Гіркий шоколад за смаком.
  • Солодка кокосова стружка за смаком.

Закип’ятити воду, трохи остудити, вилити в миску. Додати мед, цукор, дрібку солі і рослинну олію, перемішати. Борошно просіяти, змішати з содою, додати до маси з водою і перемішати віночком. Додати в тісто родзинки або інші сухофрукти і горіхи. Розлити тісто по формах, приблизно на 2/3 висоти, кекси піднімуться. Випікати в розігрітій духовці до 200 градусів близько 10 -20 хвилин. На водяній бані розтопити половину плитки гіркого шоколаду з невеликою кількістю води. Перемішати. Готові кекси занурити в шоколадну помадку і посипати стружкою кокоса.

Що означають 12 страв на столі у Святвечір

Кутя. Кутя – найголовніша страва на столі у Святвечір. Із куті зазвичай починали трапезу у Святвечір. Зерно в куті символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед – символ чистоти та Божого слова. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих, оскільки кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.

Узвар. Узвар символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа, а вода є символом очищення душі і тіла. З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.

Борщ. На Святвечір готується пісний борщ з овочів, який заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір і символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.

Капусняк. Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.

Хліб. Хліб, калач або ж кочарун символізують смерть і воскресіння: зерно кидають у землю, воно “помирає”, але дає плоди, тим самим “воскресаючи”.

Риба. Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою, або переплетені, символізують Святу Трійцю. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Також, першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».

Горох і квасоля. Горох із квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також, вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.

Часник. На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.

Голубці. Назва “голубці” вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.

Пампушки. Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує Бог.

Каша. Каша є символом продовження роду та єднання людей. Також вона символізує плодючість домашньої худоби, врожайність земель та працьовитість господарів.

Вареники. Вареники символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре “як вареник в маслі”.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

Sourse: Джерело

No votes yet.
Please wait...