У 2023 році великодній кошик обійдеться середньому мешканцю України в 1209 грн. Такі підрахунки зробили в Інституті аграрної економіки.
Для всіх українців, які на другому році повномасштабної війни можуть дозволити собі накрити на Великдень святковий стіл, вартість традиційного набору страв була підрахована станом на кінець березня. Ціни бралися як середні по країни у супермаркетах.
Як розрахували вчені Інституту аграрної економіки, накрити на свято стіл на 4 особи коштуватиме в середньому 1209 грн. У великодній кошик входять такі продукти: паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який та твердий сири, хрін та сіль.
Порівняно з минулим роком ціна великоднього кошика сильно зросла – на 24,4%, 1209 грн. проти 972 грн.
Випекти домашню паску вагою 1 кг коштує 170 грн. Для її приготування потрібно 700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г родзинок.
З інгредієнтів найсильніше зросла ціна на яйця (92%), також значно підросли ціни на цукор (20,5%), масло вершкове (21,9%) та родзинки (16,7%).
Найдорожчі прикраси великоднього столу – це м’ясні продукти. Півкіло домашньої ковбаси коштує 175 грн, буженини – 220 грн, сала – 110 грн. Відсоткове зростання з 2022 року: буженина – на 31%, домашня ковбаса – на 9,4%, сало – на 38,4%.
Твердий сир (0,5 кг) коштує зараз 189,50 грн, вершкове масло (0,5 кг) – 171,25 грн, м’який сир (0,5 кг) – 87,50 грн.
Якщо до вищеописаного кошика на Великдень додати ще помідори, огірки, яблука та червоне вино, то вартість буде вже не 1209 грн, а 1463 грн.
Пляшка церковного вина “Кагор” коштує в середньому 120 грн. (80-135 грн. за пляшку).
Для порівняння нагадаємо, яким цінам засмучувалися українці у 2011 році, ось що писали тоді у Vgorode : “Псує настрій – нестабільні ціни на м’ясо: наприкінці серпня яловичина знову піднялася в ціні до 47-56 гривень за кілограм на ринку та до 35-40 гривень за м’ясо з кісткою у супермаркеті”.