13 січня в Україні відзначається Щедрий вечір. Це ще одне новорічне свято, яке українці звикли відзначати щорічно. На Щедрий вечір молодь збирається гуртом, водить козу та Меланку і заходить щедрувати до сусідів. Як і у будь-яке свято, на Щедрий вечір за столом збирається вся родина. Що приготувати на свято – читайте далі.
13 грудня гоують традиційні страви, серед яких кутя, сало та верещака.
На Старий Новий рік прийнято готувати Щедру кутю. Ця страва є головною на столі під час новорічно-різдвяних свят. Для куті потрібне зерно пшениці або рису, мед і мак. У давнину кожен із цих інгредієнтів мав символічне значення. Зерно символізувало життя, мед – здоров’я, а мак – достаток в родині.
Інгредієнти: 400 грамів пшениці, 200 грамів маку, горіхи, сухофрукти, мед, 2-3 столові ложки вершкового масла, цукор – за смаком. Також можна додати 1 столову ложку коньяку.
Також на святковий стіл можна приготувати гамуз “Ярославна”. Це м’ясна страва з курячої грудинки з додаванням смачного соусу.
Для приготування страви потрібно: 40 грамів копченої курячої грудинки, 20 грамів обсмаженої подрібненої ріпчастої цибулі, половина вареного курячого яйця та половина свіжого помідора.
Інгредієнти для соусу: варена квасоля, 10 грамів маку, 80 грамів майонезу, лимонний сік, цукор і сіль – за смаком.
Щоб приготувати соус потрібно пропустити квасолю через м’ясорубку, додати перемелений мак, лимонний сік, майонез, сіль і цукор за смаком та все це ретельно перемішати. Грудинку можна готувати за звичним рецептом.
Незвичайна страва, яку готують на Щедрий вечір – це верещака. Вона готується зі свинячих реберець із додаванням бурякового квасу.
Інгредієнти: 400 грамів свинячих ребер, 200 грамів хліба, 50 грамів сала, 2 цибулини, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Потрібно нарізати реберця та заправити їх сіллю та перцем. Смажимо м’ясо в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додаємо буряковий квас і ставимо в духовку на 30 хвилин. У кінці приготування додаємо у страву подрібнені і обсмажені цибулю і сало.
Також на святковий стіл можна поставити сало, нарізку ковбас, вареники з м’ясом або сиром, а на солодкий стіл приготуйте млинці з родзинками та курагою.
Нехай ваш стіл буде багатим, а страви смачними. Святкуйте Щедрий вечір, щоб увесь рік бути здоровими та жити в достатку!
Читайте також:
Чому продукція Bonduelle масово зникає з українських супермаркетів
Спочатку в обласних центрах: Кабмін затвердив програму обміну старих лампочок
Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, які свята будуть відзначати українці у 2023 році та чи заплановані цьогоріч додаткові вихідні.