У Києві триває розвиток приватного бізнесу, незважаючи на постійні обстріли, комендантську годину та військовий стан. З початку повномасштабної війни у столиці з’явилися сотні нових точок харчування.
Хоча займатися бізнесом в Україні під час повномасштабної війни непросто, підприємці Києва виявляють велику ділову активність. Лише за перші 5 місяців 2023 року у столиці відкрилося 172 заклади харчування, а з початку повномасштабної війни їх відкрилося близько 350.
Про кількість нових закладів харчування розповіла співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.
Більше половини нових закладів, а точніше 60% – займають невелику площу до 100 кв.м. Це кав’ярні, пекарні, кіоски з шаурмою та іншим фастфудом, інші точки харчування у МАФах. Інвестиція у запуск кав’ярні площею до 50 кв. м – лише від $10 до $30 тис., такий цінник дозволяє легко входити на ринок новим гравцям.
При цьому великих ресторанів відкривалося у місті за час військового стану дуже мало. Але навіть ті, що відкрилися, є ребрендингом у тих приміщеннях, в яких ресторани вже існували раніше.
Серед нових закладів практично немає пабів, але бари “трохи підняли голову”, розповіла Ольга Насонова, “але обмеження роботи до 22:00 сильно зменшують їхню прибутковість”.
Хороші показники мають ті заклади, що розташовані у підвалах – природних бомбосховищах. Також почала відновлюватися активність фудзонів у ТРЦ.
Нагадаємо, Vgorode показав, як у 1970-х у Києві виглядав культовий ресторан “Метро”.
Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram: