Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

Бренд ОККО вже понад 25 років працює на ринку України, від самого початку будуючи свою діяльність на засадах прозорості та відповідальності, впроваджуючи принципи «білого бізнесу». Це, серед іншого, означає повну сплату податків, офіційне працевлаштування всіх співробітників, високі вимоги до якості власних товарів та сервісів тощо. Якою має бути економічна та соціальна відповідальність бізнесу з точки зору команди ОККО розповідаємо у матеріалі Delo.ua.

Авжеж, компаніям, які сумлінно сплачують податки та дотримуються стандартів, складніше конкурувати з тими, хто ухиляється від оподаткування та наводнює ринок контрафактом. Втім, прозорість у фінансах дозволяє ОККО залучати кредитні ресурси на вигідних умовах, зокрема від міжнародних фінансових інституцій. І це не гіпотетична можливість – ОККО є найбільшим позичальником коштів від ЄБРР у галузі паливного ритейлу і навіть в умовах воєнного стану продовжує отримувати кредитування від цієї міжнародної фінансової інституції.

Сплатив податки — підтримав Україну

Прозора робота і чесна сплата податків ще більше важлива сьогодні, коли країна перебуває у стані війни.

Сьогодні ОККО входить до числа найбільших платників податків в Україні. Сумлінна сплата податків – це обов’язок кожного українського бізнесу під час війни для зміцнення оборонної здатності держави. Тому, коли хтось намагається ухилитися від цього обов’язку, зокрема і в нашій паливній галузі, то це неприпустимо ні в розрізі чесної конкуренції, ні в розрізі громадянської позиції 

Василь Даниляк

Василь Даниляк СЕО ОККО

У 2023 році ОККО сплатила 16 млрд грн податків, а за першу половину 2024-го ще майже 10 млрд, грн. Це на 57%, або на 3,5 мільярда гривень, більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Важливо також зазначити, що ринкова частка ОККО у паливному роздрібі становить приблизно 20%. Проте, за підрахунками експертів консалтингової компанії «А-95», ОККО сплатила до бюджету стільки ж податків з операційної діяльності, як усі інші АЗС-мережі України з першої десятки разом узяті. Якщо ж брати до уваги тільки податок на прибуток, то частка ОККО сягає 80%.

ОККО вже багато років поспіль регулярно публікує фінансову звітність на своєму корпоративному сайті. Крім того, щоквартально у ЗМІ та соціальних мережах компанія звітує про сплату податків за останні три місяці, що минули. Це також дозволяє залишатися відкритими та прозорими перед своїми клієнтами та партнерами.

Бій з тінню

Також важливим “фронтом” для “білих” компаній на паливному рику України є боротьба з тіньовим сегментом, який завдає значної шкоди економіці держави та споживачам. Компанія системно бореться з цим явищем, співпрацюючи з іншими добросовісними учасниками ринку, державними інституціями та експертами. Хоча повністю подолати тіньовий ринок ще не вдалося, деякі позитивні результати вже досягнуті.

Наприклад, у 2021 році разом з Нафтогазовою асоціацією України, членом якої є ОККО, було проведено масштабну соціальну кампанію з протидії тіньовому ринку пального. На 400 білбордах по всій Україні було розміщено інформацію про негативний вплив «сірих» АЗС та міні-НПЗ на ринок. До суспільства важливо було донести, що тіньові операції можуть спричиняти втрати бюджету в розмірі близько 18 млрд грн на рік. Завдяки широкому розголосу вдалося закрити чимало тіньових точок.

Крім того, ОККО активно підтримувала впровадження в Україні системи електронного адміністрування реалізації пального та етилового спирту (СЕАРП). Компанія співпрацювала з державною владою, проводила роз’яснювальну роботу, надавала консультації та експертизу. Ці зусилля не були марними. Наприкінці 2022 року тіньовий сегмент на ринку скоротився до рекордно низького рівня у 10-11%. Галузеві експерти визнають, що детінізацію ринку стимулювали й інші чинники, але роль електронного адміністрування була істотною.

Хочеш якісні кадри — плати чесно

У часи криз важливо не втратити кваліфіковану команду, яка й забезпечує виконання стандартів “білого” бізнесу. І важливим фактором у цьому питанні є заробітна плата. Середньомісячний оклад працівника ОККО, за даними компанії, у 2023 році перевищував 25 тис грн, що є найвищим показником серед українських мереж АЗС. У багатьох інших мережах, навіть великих, що мають понад 100 заправок по Україні, середній оклад становить лише 10 тисяч гривень або й менше. Це призводить до недоплат на воєнні потреби, оскільки саме з офіційних зарплат стягується єдиний військовий збір та податок на доходи фізичних осіб.

Одних податків сьогодні замало

Окрім свідомої сплати податків, ОККО активно підтримує державу через різні програми благодійності та допомоги силам оборони. На постійній основі ведеться робота з підсилення війська і це стало флагманським напрямом діяльності компанії від початку повномасштабного вторгнення. За цей час ОККО спрямувала понад 2 млрд грн на підтримку ЗСУ та відбудову України. Ключовим проєктом є ініціатива, яка реалізується спільно з фондом «Повернись живим» – ОКО за ОКО, в рамках якої компанія віддає по 1 гривні з кожного проданого літра пального Pulls 95 чи Pulls Diesel.

Фото 2 — Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

ОККО спрямувала понад 2 млрд грн на підтримку ЗСУ та відбудову України

Наразі триває вже третя хвиля проєкту, що має на меті акумулювати 500 млн грн на 10 комплексів розвідки і знищення — Пульстрон для десантно-штурмових військ. До речі, станом на кінець вересня 6 Пульстронів уже передано на передову.

Фото 3 — Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

Завдяки роботі ШАРКІВ вже знищено російської техніки на суму $733 млн

Нагадаємо, що у рамках першої хвилі було придбано 25 безпілотних комплексів ШАРК загальною вартістю 325 млн грн для розвідувальних підрозділів. А в другій хвилі проєкту закуплено зброю на 400 млн грн для 33-х бригад територіальної оборони. Зокрема, військові отримали: 300 мінометів, 200 кулеметів та 100 гранатометів.

Ефективність цієї ініціативи вражає, адже тільки завдяки роботі ШАРКІВ вже знищено російської техніки на суму $733 млн. Зокрема більше не загрожуватимуть Україні: 110 артилерійських систем різних типів, 73 одиниці транспорту, 35 реактивних систем залпового вогню, 23 зенітні ракетні комплекси, 18 бронемашин, 16 танків, 10 радіолокаційних станцій та систем зв’язку окупантів.

Фото 4 — Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

Також не треба забувати, що з березня 2022 року ОККО безкоштовно годує воїнів кавою і хотдогами у прифронтових регіонах. І компанія робить це від щирого серця, розуміючи що така турбота здатна підтримати наших оборонців.

Відновлення та порятунок

Фото 5 — Економічна відповідальність на практиці: кейс компанії ОККО

Відновлений ліцей у Гостомелі вже приймає учнів

Важливими залишаються й проєкти, які допомагають відновленню країни. Це відбудова постраждалих об’єктів освіти та інфраструктури, допомога регіонам, що постраждали від війни, підтримка медицини тощо. Власне, за підтримки ОККО було реалізовано такі проєкти:

  • відбудовано 4 освітні заклади у Київській області.
  • громадам Чернігова та Київської області надано пальне для проведення робіт по відновленню пошкодженої інфраструктури.
  • підтримано ініціативу Олени Зеленської з придбання реанімобілів для прифронтових областей.
  • спільно зі сервісом Uklon запущено «інклюзивний» клас авто у Львові.
  • перераховано кошти на ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС, ракетних обстрілів лікарні Охматдит у Києві та історичної частини міста у Львові.

ОККО не має наміру зупинятися. Команда та керівництво компанії розуміють, що відповідальний бізнес сьогодні не може собі дозволити концентруватися виключно на бізнес-задачах, навіть якщо веде повністю прозору діяльність та сумлінно підтримує країну податками. Бо якщо не підтримати Україну сьогодні, то завтра можуть втратити сенс будь-які бізнес-плани з відкриття чи розвитку нових АЗС.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *