У 1737 році у містечку Немирів Вінницької області в палаці графа Потоцького зібралися європейські дипломати – в тому числі з Австрії та Османської імперії. Вони приїхали туди, аби поговорити про закінчення чергової війни. По завершенню переговорів сіли вечеряти. Тоді їм подали до столу місцеву настоянку на меду.
Важко сказати точно, однак ймовірно це була перша неофіційна згадка про продукт, який згодом став символом української алкогольної галузі та частиною “закордонного набору” – її українці часто дарують друзям і колегам як національний сувенір. Мовиться, звісно, про «Nemiroff Українську медову з перцем».
Пізніше, коли Немирівська гуральня відкрилась після реконструкції у 1872-му, вона однією з перших перейшла на пшеничний спирт із звичного всім, більш дешевого, картопляного. Ще тоді було прийнято рішення, що горілці з таким смаком – належить світова слава!
І вона настала – через 150 років, 80 країн та 5 континентів – коли бренд з гордістю демонструє український продукт мільйонам людей по всьому світу.
Варто зауважити, що Nemiroff цінує та ревно оберігає українську спадщину. На території України споконвічно виробляли багато трав’яних настоїв, питного меду, медовух і напоїв, які збирали усе це різнобарв’я в одній пляшці. Ці напої – не лише матеріальне надбання, адже вони використовувались як частина духовного та культурного життя, в обрядах та традиціях.
З чого все починалося?
Україна завжди славилася бортництвом і поставляла «шляхом із варяг у греки» велику кількість меду. Природно, мед став одним із провідних базових інгредієнтів у локальних настоянках та домашніх горілках.
Медовухи, або питні меди, були відомі з часів ще Київської Русі. Це продукт бродіння натурального меду з подальшим додаванням спецій, хмелю, ягід та горілки.
Колись вони були елітним та дорогим напоєм, але і дуже популярним. Спочатку на приготування меду йшли роки, адже для бродіння додавали кислі ягоди у мед, після чого їх закривали у діжках під землею. Пізніше почали додавати хміль, і виготовлення медів стало швидшим, а трунок міцнішим.
Цікаво, що в той час на весілля була традиція дарувати молодятам діжку меду, який вони повинні були випити у перший місяць подружнього життя. Можливо, звідси й походить термін “медовий місяць”.
У XVII – XVIII столітті досвід приготування таких медів призвів до поширення медовухи. Вона з’явилася через велику кількість нереалізованого, раннього меду, який бортники використовували для створення збродженого зі спеціями алкогольного напою.
Традиції та інновації: що унікального в «медовій з перцем» сьогодні?
У «Nemiroff Українська медова з перцем» присутній особливий інгредієнт, який робить її впізнаваною вподовж 150 років. Це перець чилі.
Природно, мед став одним із провідних базових інгредієнтів у локальних настоянках та домашніх горілках.
У XII – XIII столітті завдяки все тому ж “шляху із варяг у греки”, який проходив у тому числі через Київ, чилі став доволі популярним. Він мав доволі високу насиченість та корисну пекучість, що робила напої зігріваючими та справді унікальними. Ця традиція збереглася до наших часів і перець чилі досі лишається «родзинкою», а точніше «перчинкою» відомого у всьому світі українського напою.
Пекучість перцю яскраво та довготривало переходить в оксамитову медовість, створюючи особливий авторський баланс солодкого і гострого. Суміш меду та перцю справляє неабияке органолептичне враження: рецептори буквально вибухають від цієї комбінації. У наших пращурів навіть була традиційна, хоч і не дуже популярна страва на зиму, – маринований перець із медом.
Вважалося, що поєднання перцю та меду має протизапальну та зігріваючу функцію. Наразі є доведені факти, що невелика кількість такої настоянки справді допомагає зігрітися завдяки розширенню судин і нормалізації кровопостачання. Вживання має бути завжди абсолютно відповідальним, адже понад 50 мілілітрів уже можуть мати зворотну, шкідливу дію на організм.
Важливим доповненням є унікальний букет степових трав Поділля, квітів, коріння та спецій, більшість з яких є частиною неповторного теруару екологічно чистої місцевості України та збираються досі вручну. Формула та сукупність трав перебуває під пильною охороною мастерів-дистилерів Nemiroff. Однак вони поділились, що в комбінації трав є буркун лікарський, який здавна відомий своїми протизапальними та протипростудними властивостями. Ще ця рослина – чудовий медонос, а отже бере участь у створенні натурального меду, який також видобувається на власних пасіках і використовується у «Nemiroff Українській медовій з перцем».
Наостанок, варто зазначити що для українців це не просто горілка. Це справжня візитівка країни. Напій, який дозволяє людям з будь-якого куточка світу краще пізнати Україну та її традиції. Відчути на смак багатство її полів та пізнати працьовитість людей. Цей напій – демонстрація того, як варто століттями оберігати традиції і бережно їх вдосконалювати, поступово відшліфовуючи ремесло.