Улітку ризики опинитися на лікарняному ліжку зі шлунково-кишковою інфекцією збільшуються в рази, — Валентина Гінзбург

Валентина Гінзбург

Департамент охорони здоров’я на початку літа традиційно нагадує киянам про підвищення ризиків підхопити шлунково-кишкову інфекцію.

За даними Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за 5 місяців 2023 року зафіксовано зростання захворюваності майже за всіма нозологічними формами інфекцій кишкової групи. Фахівці це пов’язують зі зростанням температури повітря, стихійною торгівлею, у багатьох випадках — недотриманням правил особистої гігієні та неналежним зберіганням продуктів харчування. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я.

«Найчастіше ми самі, своїми руками беремо збудник захворювання та кладемо собі до рота», — зауважила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Віруси і бактерії, потрапляючи у травний тракт, викликають запалення, виділяють отрути і небезпечні токсини. Своєю чергою, це провокує нудоту, гастрит із блювотою, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму, загальну слабкість, порушення окремих функцій (наприклад, розлад зору) тощо.

Ротавірус, дизентерія, сальмонельоз, гепатит А, ботулізм — це далеко не весь перелік шлунково-кишкових інфекцій, які через невчасно розпочате лікування можуть бути навіть смертельними.

Вона також наголосила, що цього року через підступний терор росіян, що підірвали Каховську ГЕС, масовий мор риби загрожує спалахом ботулізму.

Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, що виникає, коли ми вживаємо їжу, яка накопичила токсин. Найчастіше це риба. При чому треба розуміти — не існує способу приготування, який у змозі зробити безпечною рибу, що зіпсувалася. Вживати її не можна жодним чином: ні в’ялену, ні жарену, ні копчену, ні варену, ні сушену.

Також вона зауважила, що збудники ботулізму й інших інфекційних шлунково-кишкових захворювань можуть містити ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви.

«Такі продукти слід купувати лише в офіційних центрах продажу, що додержуються норм і термінів зберігання. Тож стихійним ринкам — тверде „ні“. Та й у власному виробництві ковбас-консерв будьте вкрай уважними. Гриби, овочі можуть містити ботулінічні палички або спори, тож ретельно промивайте їх у кількох водах перед закруткою», — порекомендувала директорка профільного Департаменту.

Так само уважно слід ставитися до споживання сирих овочів та фруктів — добре мити під проточною водою, перебирати кожну ягідку.

Це прості правила: не купувати та не їсти сумнівного походження рибу; не купувати на стихійних ринках; мити руки з милом перед приготуванням страв, перед їжею та взагалі частіше; ретельно промивати те, що вживаєте у сирому вигляді; не пити сиру воду — лише кип’ячену, або бутильовану.

Якщо через неуважність або випадково ви порушили ці заборони — кілька днів дуже пильно прислухайтеся до самопочуття. Якщо такий випадок стався з дитиною — слідкуйте за нею. Вас має насторожити головний біль, нудота, блювання, слабкість, сухість у роті, пелена перед очима або інші різкі порушення зору, температура (може бути високою, а може нормальною). Якщо помітили щось схоже у себе або у дитини — негайно зверніться за медичною допомогою.

Якщо необхідно негайно отримати консультацію, а лікар не на зв’язку — телефонуйте на сервіс «Порада лікаря по телефону» 15-83 або (044)235-01-01.

«Зараз кожен із нас має бути у строю. Не можемо дозволити собі слабкість та хвороби. Наближатимемо мир здорові, згуртовані та повні сил!» — закликала Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, киянам порадили не платити за медичну допомогу у лікарнях.

Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *