Свято у київському скансені. Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Вже багато років поспіль наприкінці липня у музеї просто неба проходить хлібне свято.
Днями у Національному музеї народної архітектури та побуту України відбулося Свято українського хліба.
В межах заходу відвідувачі київського скансену мали змогу дізнатися більше про життя та працю наших пращурів-землеробів та відвідати виставку хліборобських знарядь. А смак та аромат свіжоспеченого хліба з дров’яної печі не залишив нікого байдужим.
Урочистості розпочалися опівдні з екскурсії «Від поля до столу», де гостям розповіли детально про українське землеробство та хліборобські традиції минулих часів.
Гості свята мали можливість дізнатися про українські хліборобські традиції. Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Також колективи «Добродеї» з Вінниччини та «Злагода» з Чернігівщини відтворили стародавній обряд «зажинок», а науковці музею «Вітряки України» запросили усіх охочих самостійно змолотити сніп та змолоти борошно на ручних жорнах.
Гості свята мали можливість скуштувати різноманітні хлібні смаколики від крафтової пекарні «Жорна», ТМ «Ярило» та ” М’ясомаркет, а також дізнатися таємниці приготування артизанського хлібу ручної роботи, що базується на вікових традиціях.
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Унікальність та натуральність артизанського хліба полягає у використанні живих заквасок, цілозернового борошна та випікання у печі на дровах. Саме така технологія виробництва надає хлібу виняткових смакових і поживних якостей, хрустку скоринку та зберігає його свіжість тривалий час…
Свято завершилося традиційними виступами фольклорних та етноколективів на співочому полі музею, а також ярмарком українських народних майстрів.
Територію музею наповнював запашний аромат свіжоспеченого хліба. Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України
«Здавна жнивна пора є вершиною хліборобського року для кожного землероба! Самі жнива тривалі у часі та тому діляться на етапи: зажинки — урочистий початок, жниво — важка праця на полі протягом декількох тижнів; обжинки — завершальний день збору врожаю, урочистий, з піснями, танцями та вшануванням господарів й женців», — розповідають у музеї просто неба.
За їхніми словами, з останнього колосся на полі в’язали сніп і вінок з квітами, їх святковою ходою несли до хати та дарували господарям лану. А у дворі на хліборобів чекав щедрий стіл і велика вдячність за виконану роботу. Зазвичай день закінчувався веселим гулянням.
«Свято українського хліба дає можливість розповідати нашим сучасникам про жнива не з книжок, а відтворювати наші багатовікові хліборобські традиції та знайомити з ними гостей нашого музею», — підсумовують у Музеї просто неба.
Тетяна АСАДЧЕВА, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua