Захворюваність на рак – з 1990 по 2019 рік захворюваність на онкологію серед молоді зросла на 79% – BBC

За останні десятиліття значно зросла кількість випадків захворювання на рак у молоді – дослідники

© pixabay.com З 1990 по 2019 рік глобальна захворюваність на рак у ранньому віці збільшилася на 79%, йдеться в одному з досліджень.

В останні десятиліття у світі в людей у віці 20, 30 і 40 років зростає кількість випадків раку грудей, товстої кишки та інших видів раку, пише BBC.

У вересні 2024 року на Конгресі міжнародного союзу з боротьби з раком (UICC) в Женеві міжнародна група представила перші результати обстеження, згідно з якими протягом останніх 10 років кількість випадків раку товстої кишки у людей від 25 до 49 років зросла у 24 різних країнах. У переліку є Велика Британія, США, Франція, Австралія, Канада, Норвегія та Аргентина.

Як зазначається, щоб зрозуміти це явище, дослідники Американської онкологічної спільноти (ACS) і Міжнародної агенції охорони здоров’я (ВООЗ) вивчили дані з 50 країн. “У 14 з них тенденцію до зростання спостерігали тільки у молодих людей, а показники серед старшого населення залишалися стабільними. Це останні результати з низки досліджень, які детально описують аналогічне зростання різних видів раку в молоді”, – йдеться у матеріалі BBC.

Як зауважують журналісти, ця тенденція найбільш очевидна для раку грудей. Зокрема новий звіт ACS показав, що хоч за останні десять років смертність від раку грудей у жінок знизилася на 10%, проте загалом показники захворюваності зростають на 1% в рік, і на 1,4% в рік для жінок у віці до 50 років.

Ця тенденція, схоже, вперше проявилася у 1990-х. BBC додає, що одне з досліджень показало, що в період з 1990 по 2019 рік глобальна захворюваність на рак у ранньому віці збільшилася на 79%. Водночас кількість смертей серед молоді виросла на 29%. У другому звіті в The Lancet Public Health йдеться про те, що показники захворюваності по 17 різних видах раку в США неухильно зростають, особливо серед покоління Х і міленіалів.

“Для мене не рідкість зустріти людину віком до 40 років із раком підшлункової залози. Це відбувається майже щотижня, і це страшно. Це люди в розквіті сил, які створюють сім’ї та мають усе, ради чого жити. Наслідки для суспільства глибокі”, – каже Ейлін О’Рейлі, шлунково-кишкова онкологиня Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга в Нью-Йорку.

Зазвичай онкологи вважали, що рак у молодих людей є насамперед наслідком спадкової мутації генів BRCA1 і BRCA2 у випадку раку молочної залози. Проте зараз все більше пацієнтів не мають явної генетичної схильності.

О’Рейлі каже, що в більшості випадків раннього раку, які вона спостерігає, очевидного генетичного пояснення немає, і при дослідженні в лабораторії пухлини пацієнтів у віці 20, 30 чи 40 років здаються агресивнішими у порівнянні з типовими хворими на рак підшлункової залози у віці 70 років.

На думку авторів дослідження Lancet, що якщо так триватиме й надалі, це може збільшити тягар хвороб у майбутньому, зупинивши десятиліття прогресу боротьби з раком.

Можливо, найбільш очевидним поясненням є роль ожиріння і метаболічного синдрому.

Видання наводить недавнє дослідження, яке показало, що накопичення надлишкової ваги у віці від 18 до 40 років пов’язане з підвищеним ризиком до 18 різних видів раку. В той час як звіт журналу Lancet показав, що 10 із 17 видів раку, які стають усе більш поширеними серед молоді в США, мають злоякісні новоутворення, що пов’язані з ожирінням. Це рак нирок, яєчників, печінки, підшлункової залози і жовчного міхура, а також мієлома.

“Ми знаємо, що вживання надто великої кількості цукру і оброблених продуктів, постійна наявність високого рівня глюкози в крові та розвиток резистентності до інсуліну не тільки підвищує ризик діабету, а і раку”, – каже Шуджі Огіно, професор патології і епідеміології Гарвардського університету.

Як наголошують дослідники, саме по собі ожиріння не відображає всієї картини. Огіно вважає, що це може бути результатом появи інших канцерогенів, які раніше привертали менше уваги. Дослідник вважає, що зв’язок, про який часто забувають – це помітна зміна моделей сну в усьому світі, яка відбулася за останні 50-100 років. Дослідження 2021 року з використанням даних Англійського лонгітюдного дослідження старіння – бази даних, яка містить інформацію про більш ніж 10 тисяч людей старших 50 років – виявило зв’язок між поганою якістю сну і підвищеним ризиком раку.

Деякі вчені навіть вважають постійний вплив штучного світла – через вуличні ліхтарі чи гаджети – є новим канцерогеном. Він викликає збій в біологічних годинниках організму, що пов’язано з раком грудей, товстої кишки, яєчників і простати. Постійний вплив світла в нічний час при роботі по змінах може сприяти розвитку раку за рахунок зниження рівня гормону мелатоніну.

Водночас, як зауважив Огіно, навряд чи у багатьох випадках раннього року задіяний тільки один фактор ризику. Це скоріше їхня сукупність, яка і викликає захворювання. У поєднанні зі змінами в стилі життя багато вчених-онкологів вважають, що головною рушійною силою цих захворювань є наслідки різних токсичних змін у кишківнику.

У червні 2023 року Френк Фрізелл, колоректальний хірург з лікарні Крастчерча, Нова Зеландія, виступив із закликом до спеціалістів із раку товстої кишки усього світу ретельніше досліджувати потенційний зв’язок між вживанням великої кількості мікропластику та розвитку передчасного раку кишківника. Наразі це лише припущення, але Фрізелль не єдиний вчений, який пов’язав токсичні зміни в кишківнику з потенційно канцерогенними процесами. Інші дослідники припустили, що певні компоненти в ультраоброблених продуктах можуть грати роль у розвитку запалення та пошкодження ДНК в товстій кишці, від харчових барвників до емульгаторів, хоча, як і у випадку з мікропластиком, докази все ще залишаються відносно обмеженими.

Дослідники з’ясовують, чи може бути фактором використання антибіотиків. Загалом в період з 2000 по 2015 рік світове споживання антибіотиків на душу населення виросло у всіх вікових групах, що, на думку О’Рейлі, є головною причиною для занепокоєння.

“Бактерії, які живуть у кишківнику, були відібрані в результаті певного дарвінівського процесу, і вони є частиною імунного контролю, що дозволяє нашому організму розпізнавати аномальні клітини, чужорідні частинки і в першу чергу запобігати виникненню злоякісних новоутворень”, – каже О’Рейлі.

Зазначається, що одним із потенційних наслідків надмірного споживання антибіотиків є знищення так званих коменсальних бактерій, які є рідними для кишківника. Це створює прогалину, яку можуть заповнити шкідливі мікроби. 

Зокрема Огіно вважає, що хоч більшість із нас є носіями тієї чи іншої форми кишкової палички, його досліджування показало, що ці бактерії, як правило, частіше процвітають тоді, коли ми вживаємо так звану “західну дієту”. Тобто їжа з високим вмістом ультраоброблених продуктів, що вказує на те, що харчування може відігравати провідну роль.

Як зауважує видання, дослідники все ще далекі від того, щоб точно визначити, чому в різних груп людей у кінцевому результаті розвиваються ранні форми раку. Але О’Рейлі каже, що для вчених надзвичайно важливо спробувати вивчити їх якнайдетальніше, щоб уникнути глобальної катастрофи в сфері охорони здоров’я в найближчі роки.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *