Першу в Україні фабрику-кухню відкрили на Київщині

18 грудня в Бучі відкрили першу в країні фабрику-кухню. Проєкт реалізований за ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки мецената Говарда Баффета.

Фабрика-кухня є однією з трьох розроблених та затверджених у межах провадження реформи шкільного харчування новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Про це повідомив на Facebook сторінці начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

«Смачну, здорову та корисну їжу почнуть доставляти до шкіл Бучанської громади вже у січні наступного року. Згодом гарячим харчуванням будуть охоплені навчальні заклади ще двох громад — Немішаївської та Бородянської», — розповів Руслан Кравченко.

Під час відкриття фабрики-кухні. Фото: КОВА

Автомобілі розвозитимуть їжу у школи трьох громад. Фото: КОВА

Нове обладнання. Фото: КОВА

Здорова їжа для школярів. Фото: КОВА

Кухню завдяки спільним зусиллям побудували у дуже короткі терміни — 8 місяців. Щодня тут зможуть виготовляти до 10 тисяч порцій. Готові страви охолоджуватимуть при температурі 3°С, автівками у спеціальних боксах доставлятимуть до шкіл та садків, а там розігріватимуть на спеціальному обладнанні.

Київщина — одна з лідерів серед областей у реформі шкільного харчування. Будівництво фабрики-кухні дозволить охопити ще більшу кількість дітей гарячим харчуванням.

Другу фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тис. учнів і дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

До слова, Фонд Говарда Баффета разом із Укрзалізницею запустив унікальний поїзд-кухню. Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо та інше.

Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *