У Київській області споживачів попередили про небезпечний продукт — румунське печиво Apetitki Petit Beurre з канцерогеном. Про це повідомили у Держпродспоживчслужбі Київської області.
У відомстві отримали термінове оповіщення, що у печиві знайшли високий вміст акриламіду. Продукт виготовив в Румунії виробник Ro Star S. A. Далі печиво експортували в Україну з Польщі. В Україні товар отримав ТзОВ «Львівімпорт».
У Держпродспоживслужбі закликали торгові точки негайно вилучити це печиво з продажу і письмово повідомити про це компетентний орган протягом двох робочих днів.
Канцероген знайшли у деяких партіях печива Apetitki Petit Beurre. Фото ілюстративне: з відкритих джерел
Зазначимо, акриламід офіційно визнаний канцерогеном у багатьох країнах світу. Він утворюється у їжі природнім шляхом при випіканні та обсмажуванні при температурі вище 120 градусів за Цельсієм та зниженій вологості. Найчастіше акриламід можна знайти у печиві, готових сніданках, каві та картопляних чипсах.
Канцероген поширюється по всіх органах людини через шлунково-кишковий тракт.
Особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише через кілька днів чи тижнів. У разі отруєння хворі найчастіше скаржаться на сильне потовиділення на руках та ногах, оніміння та параліч кінцівок.
При контакті з очима акриламід викликає подразнення та пошкоджує рогівку ока. Пара та пил акриламіду можуть негативно вплинути на нервову систему.
У вересні минулого року у Київській області родина втратила трьох дітей через отруєну вечерю.
Юлія СЕРГЕЄВА, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua