У Києві маріупольці, які починали бізнес з нуля, відкрили мережу стріт-фуду

Через напад росії успішні підприємці з чотирирічним сином вимушені були покинути рідне місто на березі Азовського моря. Квартира батьків Максима у Маріуполі згоріла вщент як і весь дев’ятиповерховий будинок після чергового обстрілу загарбників. П’ять закладів під назвою «Шаурма на вуглях», співзасновником яких був Максим, були знищені російськими снарядами та бомбами.

У березні 2022 року подружжю з дитиною вдалося виїхати машиною з оточеного окупантами міста. Всі документи та необхідні речі вони склали в одну валізу. У Києві сім’ї довелося починати все з нуля. Втім, маріупольці не занепали духом та не опустили руки. Максим за допомогою дружини не тільки відновив, але й розширив свій бізнес.

Аліна та Тимофій Пустакови. Фото з сімейного архіву

Максим Пустаков

ПЕРСОНАЛ З ТРЬОХ ЛЮДЕЙ ВИРІС ДО 40

А починало подружжя зі звичайного кіоску з продажу шаурми під назвою «Перша на вугіллі» на Троєщині. Його відкрили у День Києва, 29 травня 2022 року на вулиці Драйзера (нині Рональда Рейгана). Якісні та смачні страви прийшлися до вподоби киянам.

На Троєщину за фірмовою шаурмою з запеченим на вугіллі м’ясом і салатом айсберг замість капусти почали приїздить навіть з інших районів Києва. І справа була не тільки в підтримці вимушених переселенців, місто яких зруйнували загарбники. Маріупольські біженці дійсно готували смачний стріт-фуд.

Коли біля кіоску з шаурмою на Троєщині почали збиратися величезні черги, підприємство почало розширюватися. Кіоск з продажу шаурми перетворився на ресторанчик із залом, де гості можуть зручно посидіти й перекусити стравами всередині. Крім того, під час пам’ятним усім українцям блекаутів, завдяки генератору у закладі завжди була гаряча їжа.

«Центр Шаурми» на Подолі. Фото: Олександр Галух

Заклад на Троєщині. Фото: Олександр Галух

Як тільки справи пішли вгору, підприємці звернулися до Гуманітарного штабу «Я — Маріуполь». Вони надали близько тисячі флаєрів на безплатне отримання шаурми для маріупольців. Також почали допомагати українським захисникам, зокрема перераховували гроші на купівлю авто для бійців.

На початку команда маріупольців складалась лише з трьох людей. Максим купував і привозив продукти, його дружина стала продавчинею на касі, а кухар, який працював із ними ще до війни, готував страви.

Сьогодні їхній персонал складає близько 40 людей. Цього року переселенці відкрили два заклади на правому березі Києва. Один ресторан швидкої їжі з’явився на Нижньому Валу на Подолі, а другий — навпроти Олімпійського стадіону на вулиці Великій Васильківській.

«ЛЮДИ ПРОСИЛИ БАТАТ, АЛЕ БІЛЬШЕ КУПУЮТЬ КАРТОПЛЮ ФРІ»

Водночас маріупольці зробили ребрендинг. Тепер «Перша на вугіллі» стала «Центром шаурми». При цьому як і раніше продовжують готувати страви на вугіллі. Тому у них зовсім інший смак, який подобається людям.

Журналісти «Вечірнього Києва» завітали в гості до нового закладу Пустакових біля станції метро «Олімпійська». Від попередніх локацій він відрізняється тим, що має більш просторий зал із дуже високою стелею.

«Раніше тут був російський „Сбербанк“, а потім працювали хлопці з Харкова, які теж виготовляли та продавали шаурму. Втім, у них справа чомусь не пішла й вони виїхали. Оренда тут чимала, але ми намагаємося витягувати. Зробили ремонт, щоб було світліше та просторіше. Ще не всі задуми щодо дизайну інтер’єра втілили в життя, але і з цією проблемою впораємося». — каже засновник «Центру шаурми» Максим, якому у липні виповнилося 35 років.

«Центр Шаурми» на Великій Васильківській

Від попередніх локацій заклад на «Олімпійській» відрізняється тим, що має більш просторий зал із дуже високою стелею

М’ясо та гриби запікають на вугіллі

За його словами, меню в усіх трьох закладах однакове. Клієнтам пропонують сім видів шаурми. У складі кожної є мʼясо (курятина, свинина, телятина на вибір), запечене на вугіллі, салат Айсберг, свіжі томати, мариновані огірки й фірмові соуси.

Також за бажанням клієнта до шаурми додадуть печериці, смажені на грилі, моцарелу, чедер, пармезан, ананас, гострий соус Шрірача та перець Халапеньйо. Також у меню є салат, картопля по-селянськи, фрі, а серед нових позицій — батат.

«Люди просили солодку картоплю, тож ми знайшли постачальників батату. Втім все одно клієнти більше замовляють картоплю фрі. Вона у нас чудова й відмінної якості. Постачальники везуть нам інгредієнти для картоплі фрі з батьківщини цієї страви — Бельгії. Однак у нашому закладі на Олімпійській виявилася одна складність — на вихідні тут буває мало клієнтів. Адже заходів на стадіоні не проводять і офіси не працюють. Але сьогодні попри суботу у нас, слава Богу, багато людей», — розповів Максим.

Працюють у закладі швидко та якісно

Є з чого вибрати

У закладі є туалет і куточок споживача

Як виявилося, багато відвідувачів знають про заклад маріупольців ще з того часу, як вони відкрили перший кіоск на Троєщині. Тому завітали до «Центру шаурми» не випадково.

«Ми намагаємося зробити так, щоб замовлення клієнта не перетворювалося на лотерею. Людина має бути впевненою, що куштуватиме таку саму смачну шаурму з тією ж кількістю соусу, яку їла минулого разу. Зараз хітом продажу є „Сирна з ананасом“. До неї часто просять додати гострий перець халапеньйо», — розповів Пустаков.

«ЗАВДЯКИ ПІДТРИМЦІ КИЯН МИ ПОЧУВАЄМОСЯ ПОТРІБНИМИ»

За словами Максима, днями відкриється четвертий «Центр шаурми». Місце для нього підшукали на Позняках, де оселилося подружжя маріупольських переселенців.

«Ми почали розвивати власну мережу по франшизі, бо самим це робити дуже важко. Знаходимо надійних партнерів, з якими разом працюємо. Є запит на відкриття цього року ще кількох закладів у Києві. Ба більше, плануємо з наступного року розвиток під нашим брендом по всій Україні.

З вікна закладу відкривається вид на НСК «Олімпійський»

Процес пішов

Питання лише у приміщеннях та проблемі знайти персонал. Сьогодні дуже багато роботи у сфері громадського харчування. Якщо раніше ми надавали перевагу у працевлаштуванні маріупольцям, то сьогодні раді бачити всіх, хто має бажання працювати», — каже Пустаков.

Максим зізнається, що дуже сумує за Маріуполем, у якому досі залишаються кілька його друзів.

«Ситуація там дуже складна. Але більшість жителів Маріуполя, чекають на повернення України. У нас там нічого не залишилося. Але ми продовжуємо працювати в Києві під гаслом «з Маріуполем в серці» та з вірою у ЗСУ і нашу Перемогу.

Як і раніше надаємо флаєри на безплатну шаурму для переселенців, допомагаємо бійцям на фронті. Плануємо провести у нашому закладі на Великій Васильківській майстер-клас з приготування шаурми для дітей маріупольських біженців», — розповів Максим.

Попри вихідний у закладі чимало людей

Хіт продажу — «Сирна з ананасом»

Що вибрати?

Шестирічний син Пустакових Тимофій готується цього року піти до школи в перший клас. Через обстріли Києва Максим пропонував Аліні виїхати з дитиною за кордон, але вона відмовилась, заявивши, що сім’я повинна триматися разом.

«На Позняках ми з дружиною та сином живемо так само як і в Маріуполі в одній квартирі разом з мамою та бабусею дружини. Неподалік в окремій орендованій квартирі живуть мої батьки. Ми щиро вдячні киянам за підтримку, яку ми одразу відчули як переїхали до столиці. Саме завдяки жителям Києва наші справи пішли вгору й ми відчули себе потрібними», — ділиться Максим.

Зі свого боку маріупольці намагаються віддячити киянам за підтримку якісною їжею та бездоганним сервісом.

До теми: як це — відкрити соціальне кафе під час війни: досвід Sunshine cafе.

Олександр ГАЛУХ, Борис КОРПУСЕНКО (фото), «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *