Гарна духовка, якісні дріжджі і борошно – цього вже має вистачати для того, щоб майже не кожного тижня випікати вдома паляницю. Простий хліб потребує уваги і слідування рецепту, більш складним може виявитися хліб із додатковими інгредієнтами – наприклад, тісто, замішане на дріжджах та вині.
Для того, щоб хліб довше стояв, можуть застосовуватися особливі суміші. Крім того, є суміші для прикрашання скоринки хліба: ними користуються лише перед самим випіканням хліба, коли тісто ще не затверділо. Придбати готові суміші можна онлайн https://svitpekaria.com.ua/khlibopekarski-sumishi/.
Прикрашати хліб можна різними способами: найпоширенішим способом є надрізання поверхні тіста лезом ножа. Крім того, що це створить візерунки на скоринці, надрізами можна контролювати розширення під час випікання. Інші способи прикрасити хліб це:
Використання насіння
Часто хліб перед випіканням посипають кунжутом, маком, соняшником, чіа або насінням льону для текстури та аромату.
Використання зернових культур
Вівсяні пластівці, пшоно або кукурудзяне борошно грубого помелу дають хрустку скоринку і надають готовому хлібу наближений до сільського вигляд
Використання сиру
Подрібнений сир, наприклад, пармезан або чеддер, можна додати перед випіканням як всередину тіста, так і посипавши буханець.
Різноманітні глазурі
В залежності від того, що ви використаєте, скоринка буде відрізнятися таким чином:
- Яєчна глазур дає блискучу, золотисту скоринку.
- Молоко або вершки дають більш м’яку, золотисту скоринку.
- Вода дає хрустку скоринку.
- Мед або цукровий сироп додають солодкого присмаку та блиску.
Трафарети
Трафарет-візерунок дозволяє просипати крізь нього какао-порошок, борошно, цукрову пудру для створення складних візерунків на поверхні тіста.
Трави та спеції
Можна використовувати свіжі трави – найчастіше це гілочки чебрецю або розмарину, для пампушок може використовуватися свіжий часник. Також можна посипати хліб спеціями – часниковим порошком або корицею, чи будь-чим на ваш смак. Трави або спеції додають хлібу додатковий аромат.
Плетіння
Формування кіс, квітів та інших фігур із тіста.
Скручування
Перед випіканням можна скрутити тісто в різних формах для отримання особливого хлібу.