Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Фото: Freepik

За даними Єдиного державного реєстру (ЄДР) за 8 місяців 2024 року українці відкрили майже 194 тисячі нових ФОПів. За цей же період закрилося трохи більше 120 тисяч ФОПів. Більш ніж третина нових справ закриваються у перший рік роботи.

Про це повідомляє “Опендатабот”.

Динаміка української фопономіки у війну

За даними аналітиків, 193 192 нові ФОПи було зареєстровано від початку року, що більше, ніж до початку повномасштабної війни, коли за той самий період відкрилось 186 144 нових справ.

В “Опендатабот” констатують, що після суттєвого спаду на початку великого вторгнення, кількість нових реєстрацій стабілізувалася і вже другий рік поспіль залишається на одному рівні.

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Фото 2 — Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Де найчастіше відкриваються нові ФОПи

Зазначається, що найбільше нових справ відкрили підприємці у столиці — 26 303 або 13,6% від загальної кількості нових ФОПів цьогоріч.

Активно реєструють новий бізнес на Дніпропетровщині (18 025), Львівщині (14 459), Київщині (14 428) та Харківщині (12 954).

Фото 3 — Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Також найбільш помітно зросла кількість нових ФОПів за рік у Запорізькій області — на 11%, Кіровоградській — на 10% і Чернігівській областях — на 9,6%.

Водночас бізнес-активність помітно вщухла у прифронтовій Луганській (-14,7%) та Івано-Франківській (-8%) областях.

В “Опендатабот” зауважують, що попри те, що Харківщина входить до переліку регіонів з найбільшою кількістю нових ФОПів, кількість реєстрацій у цьому регіоні скоротилася на 6% порівняно з попереднім роком.

Які сфери найпопулярніші

Як повідомляють в “Опендатабот”, третина нових справ відкривається у сфері торгівлі, а ІТ-сектор привертає 7,6% нових підприємців. Замикаю трійцю найбільш запитаних напрямків для нових справ надання індивідуальних послуг (7%).

“Варто зазначити, що за рік топ зазнав деяких змін: у 2023 серед лідерів були кафе та ресторани, то цьогоріч їх витіснило надання інформаційних послуг”, – підкреслюють аналітики.

Фото 4 — Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Частка жінок серед новоспечених бізнесменів становить 60%

Аналітики звертають увагу, що рекордною стала частка жінок серед новоспечених бізнесменів — 60%. Для порівняння, у 2023 році цей показник складав 55.6%, а у перший рік повномасштабної — 47%.

120 154 ФОПи закрилось

Як констатують в “Опендатабот”, наразі кількість нових справ в 1,6 разів більша, аніж закритих. Так, 120 154 ФОПи закрилось в Україні від початку року.

“Найбільше постраждали новостворені підприємства: з тих, що були відкриті торік, закрилося 24,5%, а з тих, що відкрилися цього року, — 13,7%. Медіана діяльності ФОПів, закритих цьогоріч, складає 2 роки і 7 місяців”, – зазначають аналітики.

Фото 5 — Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Найбільше ФОПів закрилось у Києві — 13% (15 770), Харківській — 8% (10 097) та Дніпропетровській — 8% (9 931) областях.

Фото 6 — Кожен третій ФОП в Україні закривається в перший рік роботи

Чому в Україні прискорились темпи закриття бізнесу

Нагадаємо, за перше півріччя 2024 року в Україні закрили майже 92 тисячі ФОПів, що на 54% більше, ніж у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Також на 15% зріс показник закриття компаній – за перше півріччя 2024 року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств. 

Незалежно від причин виходу бізнесу з ринку, ключовим моментом є те, що загальна кількість ФОП та компаній в Україні збільшується. 

Але збільшення кількості ФОПів не свідчить про зростання економіки. 

“Фактично показник росту новостворених ФОП переважає над тими, що закрили свій бізнес в 2024 році на 42,5 тисяч осіб”, – підкреслив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він наголосив, що дані свідчать, що найбільша кількість припинених ФОП якраз в тих регіонах, де більше відкритих новостворених підприємців.

Як пояснив нардеп, скорочення ФОП пояснюється імміграцією, релокацією, вичерпанням лімітів, а вже потім банкруством.

“Так само як і збільшення ФОП пояснюється введенням РРО, податковою оптимізацією, ухиленням від військового обліку, а вже потім нестримним духом нового підприємництва”, – констатував Гетманцев.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *