Фрідман там Авен отримали частку в нафтовій компанії Британії

Авен” title=”Російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен. Фото: росЗМІ” />

Російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен. Фото: росЗМІ

Інвестиційна компанія LetterOne, серед співвласників якої російські мільярдери Михайло Фрідман та Петро Авен, придбала 15% акцій Harbour Energy, що є найбільшим виробником нафти у Великій Британії. 

Про це повідомляє ВВС.

Зазначається, що згідно з умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку у вигляді дивідендів.

Видання звертаю увагу, що LetterOne не потрапила під санкції, і російські олігархи не мають контактів з компанією та не отримують жодної частки її прибутку. 

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Фрідман і Авен потрапили під санкції Британії в березні 2022 року одразу після того, як країна-агресор РФ вторглася в Україну. Разом вони володіють трохи менше 50% вище вказаної бізнес-групи.

До того ж акції LetterOne потенційно можуть перетворитися на акції з правом голосу, якщо проти олігархів Фрідмана та Авена перестануть діяти санкції.

За словами представника LetterOne, компанія прагне робити довгострокові інвестиції у важливий бізнес.

«Ми пишаємося тим, що є частиною більшого, сильнішого енергетичного бізнесу Великої Британії, який зміцнить енергетичну безпеку, збільшить інвестиції та створить робочі місця, одночасно допомагаючи досягти амбітних цілей країни щодо енергетичного переходу» — цитують його слова у BBC.

“Уряду Великої Британії та Harbour слід було б триматися якомога далі від цієї угоди. Компанії, яка частково належить російським олігархам, котрі потрапили під санкції, і яку консерватори вважали занадто великим ризиком для безпеки,  було передано великий шматок найбільшого виробника нафти у Великій Британії”, – прокоментував керівник відділу дослідження викопного палива в агітаційній групі Global Witness Луї Вілсон.

У 2022 році британський уряд змусив LetterOne продати регіонального постачальника широкосмугового зв’язку Upp через побоювання, що він становить “ризик для національної безпеки”.

LetterOne заперечує це та оскаржує це рішення.

Harbour Energy є найбільшим виробником нафти та газу у водах Великої Британії. Вона купила більшу частину нафтогазовидобувних активів німецької фірми Wintershall DEA в хімічного гіганта BASF. LetterOne була співвласником Wintershall, і її акції обміняли на акції Harbour Energy.

Нагадаємо, суд Європейського Союзу 10 квітня скасував персональні санкції проти російських олігархів Петра Авена та Михайла Фрідмана — основних акціонерів російського фінансово-інвестиційного консорціуму “Альфа-Груп”.

Суд дійшов висновку, що навіть якщо Фрідман і Авен мають тісні зв’язки з російським диктатором Володимиром Путіним,  це не означає, що вони підтримували дії чи політику Кремля проти України, або що вони фінансували російську владу.

Водночас, в Україні арештували усі українські активи російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена й Андрія Косогова. Йшлося про активи на 17 млрд гривень.

Арешт охопив 100% акцій ПрАТ “Київстар” й частку “Київстару” в ТОВ “Хелсі Україна”.

Наприкінці липня 2023 року уряд націоналізував “Сенс банк”, співвласниками якого були Фрідман та Авен. Також суд арештував активи “Моршинської”, яка теж належала Фрідману, на 53,4 млн грн. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *