Улітку лікарі фіксують сезонне почастішання звернень зі скаргами на біль у животі, нудоту, розлади шлунку, що часто супроводжуються загальною слабкістю та підвищенням температури тіла.
Як правило, збір анамнезу та симптоми вказують на харчове отруєння або на кишкову інфекцію, спричинену ігноруванням основних правил зберігання та вживання продуктів. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.
Валентина Гінзбург. Фото: Олексій Самсонов
«Більшість таких прикрих випадків із легкістю можна попередити. Але, на жаль, люди забувають про елементарні правила: ретельно мити руки, по кілька разів промивати чистою проточною водою ягоди та фрукти, не вживати продукти, що вже „полежали“, особливо без дотримання термінів та температурного режиму зберігання», — нагадала Валентина Гінзбург.
Бактеріальні та вірусні кишкові захворіння, ентеробіоз (глисти), порушення мікрофлори кишківника через збільшення вживання солодкої їжі — всього цього в переважній більшості випадків можна уникнути.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися простих правил.
«Окрема тема — зовсім маленькі діти і розмаїття сезонних фруктів-ягід улітку. Дорослим дуже хочеться нагодувати малечу вітамінами, проте часто це виходить за рамки дозволеного. Пам’ятайте — шлунок дитини лише „навчається“ переварювати їжу, тож надмірне вживання різних продуктів може призвести до вздуття, запору або діареї. Найкраще — завчасно порадьтеся з педіатром щодо норм споживання тих чи інших натуральних смаколиків», — порекомендувала директорка Департаменту охорони здоров’я.
До слова, Держпродспоживслужба посилила контроль за продовольчою продукцією на ярмарках і ринках у Києві.
Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua