Наказ МКІП з’явився на сайті відомства. Зокрема, до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали приготування української традиційної страви «Голубці».
Але не голубцями єдиними, як кажуть. Перелік доповнили й ремеслами та новими знаннями, які збагачують українську культуру і збереглись у різних регіонах.
Зокрема, йдеться про традицію рогозоплетіння села Щитки та Писарівка Вінницької області, традицію вбирання могильних хрестів у Рівненському Поліссі, приготування української традиційної страви «Голубці», культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знань, пов’язаних із ним, традицію «віншування Василів» у селі Липівка Рогатинської громади Івано-Франківської області.
На виконання Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році, з 2018 року ведеться відповідний Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Наразі перелік складається з 68 елементів нематеріальної культурної спадщини України, серед яких — приготування борщу, петриківський розпис, українська писанка тощо.
Саме під порядковим номером 66 в переліку вказано приготування української традиційної страви «Голубці». Зазначається, що страва побутує на всій території сучасної України та інших країн, зокрема на території сіл Голованівського району Кіровоградської області.
Нові елементи НКС України включаються до переліку на підставі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при Міністерстві культури та інформаційної політики України.
Читайте також: «Гастрономічна перемога: український борщ внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО». Національна страва офіційно під охороною ЮНЕСКО.
Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»
Sourse: vechirniy.kyiv.ua